Skogspromenad i januari

En skogspromenad på Balsberget naturreservat i januari. Även om vädret inte alltid är det bästa i Skåne under vinterhalvåret kan man ändå ta en liten utflykt till skogen för det finns alltid något roligt att hitta på.

21.01.2020 | Outdoor

En skogspromenad på Balsberget naturreservat i januari. Även om vädret inte alltid är det bästa i Skåne under vinterhalvåret kan man ändå ta en liten utflykt till skogen för det finns alltid något roligt att hitta på oavsett väder och vind (visst om det ösregnar och stormar är ju att titta på Netflix helt klart ett mer lockande alternativ för mig).

En utflykt till skogen med Scooby

Att gå och vistas i skogen(samt all annan natur) har jag alltid gillat. Ända sedan jag var liten har jag älskat att få springa runt i skogen. Som ni kommer att se i filmen ovan så gillar också min hund Scooby att få springa fritt i skogen. Det gäller bara att vara uppmärksam så att det inte kommer andra lösa hundar eller djur som han vill leka med… Under den här utflykten kom det faktiskt en hare i full fart inte mer än tre meter framför honom. Som tur är sprang han inte efter, han bara tittade efter haren nästan som han undrade varför den inte ville stanna och leka.

Skogspromenad i januari-1
Skogspromenad i januari-7
Skogspromenad i januari-3
Skogspromenad i januari-5

Aktiviteter i skogen under vinterhalvåret i Skåne

Vinter i Skåne betyder oftast regn, blåst och molnigt. I vissa fall kan man ha tur att se solen under någon dag eller två men det är relativt sällsynt. Kortfattat så är december till mars (om det inte kommer någon snö) relativt tråkiga på ytan, och att vara i skogen kanske inte känns som mest lockande. Men det finns faktiskt många roliga saker att göra i skogen utöver att gå på en skogspromenad.

Traillöpning

Traillöpning är en av dem roligaste aktiviteterna jag vet, speciellt när det går utför. Om man är van vid att ta löprundan i en stadsmiljö blir det ett roligt miljöombyte att springa i skogen. Speciellt på Balsberget där jag brukar springa. Där finns det många slingor man kan springa på som är både varierande och roliga. Exempelvis kan man springa ner på Balsbergets baksida och få en rolig nedförsbacke förbi en gammal ruin av ett tegelhus. Om man vill ha ännu mer fart kan man göra något lite mer “Skyrunning” liknande vilket är en av mina favoriter, det är att springa upp till Balsbergets topp och sedan rusa ner i full fart. Som en tidigare Stavhoppare älskar jag den kicken av att färdas snabbt i luften. OBS: Se till att det är alldeles för halt på stenarna, att ni har bra balans och nästan viktigast av allt, att ni har bra traillöparskor som ger fäste på hala stenar. Va även observanta att det inte kommer mycket folk på stigen som ni springer ner för. Gör detta på egen risk och ta er inte “vatten över huvudet” så ni så ni halkar, ta det hellre lugnt och va noggranna med var ni sätter fötterna så ni inte ramlar.

Cykling i skogen

Cykling är också en rolig aktivitet man kan göra i skogen. Alltid när jag cyklar i skogen tar jag alltid med mig kamerautrustning för att filma en kort naturfilm och ta lite naturfoton. På så vis kan jag snabbare förflytta mig mellan olika platser vilket betyder att jag kan film/fota mer på mindre tid än ifall jag skulle gå hela rundan. När jag cyklat på Balsberget (inte inne på självaste naturreservatet där det är förbjudet att cykla) har jag upptäckt att det är väldigt roligt och härligt att cykla på de olika skogsvägarna, speciellt på de lite mer utmanande “offroad” stigarna.

Balsberget har väldigt fina vägar och stigar som man kan cykla på vilket är perfekt ifall man vill göra en cykelutflykt och motionera. Man kan även cykla Råbelövsjön runt vilket blir lite längre än att bara cykla direkt upp till Balsberget. Ifall man cyklar Råbelövsjön runt och cyklar Balsby först, så ungefär 2-3 km efter Ekestad och strax innan Tryneboda kommer några bänkar bredvid sjön som man kan sitta och fika vid. Nästan precis efter bänkarna kommer det också några bra skogsvägar man kan svänga upp på för att komma upp till Balsberget. Ungefär 500 meter efter Tryneboda finns det även en stig där man kan parkera cyklarna för att gå direkt in på naturreservatet.

Skogspromenad i januari-4
Skogspromenad i januari-2
Skogspromenad i januari-6

Mina tips för att ha hunden lös i skogen

Kolla så att man faktiskt får ha hundar lösa, vid vissa naturreservat får man inte det så då kan det vara bra att kolla var naturreservatet slutar och släppa hunden utanför naturreservatet. Det är vad vi gjorde med Scooby, vi hade honom lös utanför naturreservatet.

Ha koll på att er hund alltid kommer på inkallning och att ni kan få hunden att stanna/vänta när ni ropar. Ta även med någon rolig leksak eller godis så ni kan belöna hunden när den kommer på inkallning.

Träna inkallning när ni har hunden lös så att ni testar att hunden faktiskt lyssnar på er men även så att ni inte bara ropar på hunden när den ska bli kopplad och det är “slut på det roliga”.

Om ni går längre promenader eller är långt hemifrån är det en bra idé att ta med ett form av första hjälpen kit för er hund. Med exempelvis bandage, blodstopp och tassalva. Man vet ju aldrig när olyckan är framme.

Va beredd på att ibland är den inte lämpligt att släppa hunden lös även om det hade varit roligt. Ibland kan det vara jakt eller mycket folk med hundar som går i skogen och då kanske det är bäst att vänta till en annan dag att släppa hunden lös. Det är ju alltid härligt att bara gå på en lugn skogspromenad med hunden kopplad.

Ett annat bra tips är att kolla upp i förväg om det är jakt i skogen den dagen ni planerar på att åka dit, ifall det är jakt blir det nog bäst att vänta med utflykten till en annan dag.

Läs mer om att ha hundar lösa i skog och natur på Naturvårdsverket: Länk

Skånsk vinter, inte tråkigare än man gör det…

Vinterhalvåret i Skåne är kanske inte den roligaste säsongen på året, men det behöver inte vara tråkigt bara för det. Skogen har öppet året runt och det finns mycket roligt man kan sysselsätta sig med för att få en rolig helg. Det enda som krävs är en positiv inställning, lite kreativitet och viljan att göra något, samt ett par vattentäta skor…

//Jesper Dreifaldt, filmskapare på Jesper Films

Skogspromenad i januari

En skogspromenad på Balsberget naturreservat i januari. Även om vädret inte alltid är det bästa i Skåne under vinterhalvåret kan man ändå ta en liten utflykt till skogen för det finns alltid något roligt att hitta på.

Balsberget

Se naturfilmen som utforskar de vackra vandringslederna och lövskogen i Balsbergets naturreservat.

Vandring i Åre

Vandring i Åre på sommaren. Utforska Jämtlands vackra natur och några av de vackraste vandringslederna i Åre.

Den här hemsidan använder sig a kakor/cookies. Genom att fortsätta godkänner du att sidans användning av kakor/cookies.  Lär dig mer