Parkour med Öskar Örn

En film om Oskar Örn som är en av Sveriges bästa parkour atleter och se han in action på Rebel Park samt hör hans historia inom actionsport. Inspelad på Rebel Park i Bromölla som är Södra Sveriges häftigaste actionsportarena!


ANNONS

Oskars historia

Oskar Örn är en otroligt duktig parkour atlet känd från bland annat Ninja Warrior och Parkour-SM.

Provade flera olika idrotter

Oskars historia börjar när han som liten provade på flera olika lagsporter som bland annat fotboll. Han säger att han spelade fotboll för att tyckte det varit rolig att träffa vänner och få gemenskap. Efter ett tag kom han igång med hockey och började träna i Uddevalla. Han säger att det var då han upptäckte glädje i att få röra sig varje dag och insåg vad det krävs för att bli duktig på något.

Början inom Parkour

Efter att ha tränat hockey i 5-6år ville Oskar lägga mer tid på Innebandy och fotboll som även innebar att han även fick mer tid till att hänga med kompisar och spela datorspel. Det i sin tur ledde vidare till att han började komma igång med parkour.

Upptäckte glädjen i Parkour

I takt med att internett ökade när han gick i högstadiet, började han se videor på folk som hoppade mellan hustak och klättrade på väggar. Han och hans kompis började träna lite parkour men efter tag så tyckte han att det kändes konstigt för ingen annan gjorde det. Han slutade då med parkour och fortsatte med fotbollen.

Senare under hans gymnasietid började han vara mer i Uddevalla där han följde han med på parkour kurs av en gymnastikförening. Denna kursen leddas av Mattias Hoppe som idag är hans vän. Oskar säger att det var då han återfann glädje i att röra sig ohindrat och upptäcka vad hans kropp har att erbjuda istället för lagsporter. Efter bara 2år tävlade han i Parkour-SM där han kom på andra plats. Då insåg han att parkour var något han tänkte fortsätta med. Han sade upp sig från sitt jobb och började istället arbeta heltid i en förening som kanslits och tränare. Efter ungefär 2-3år startade han ett eget företag och ville utveckla parkour ytligare, detta kom efter en större publicitets smäll då han deltagit i Ninja Warrior. 

Deltog i Ninja Warrior Sverige

Oskar Örn deltog i Ninja Warrior Sverige två gånger. I första säsongen kom han på 6:e plats och i andra säsongen kom han på 4:e plats. Detta blev en enorm sving i Oskars publicitet hemma i Uddevalla och det gav han möjligheten att utveckla parkour ännu mer. Han började då föreläsa på skolor om hälsosam träning och skillnaden mellan att träna på sina egna villkor istället för lagsporter där man behöver leva upp till andras förväntningar. Senare började han även hålla föreläsningar för företag och starta grupper inom parkour. Han arbetade även med gymnastikförbundet och blev instruktör för deras ledare.

Naturparkour med Friluftsfrämjandet

Oskar säger att han senare även samarbetade Friluftsfrämjandet och hjälpte till att utveckla deras koncept Naturparkour. Han var med i att ta fram utbildningsmaterial och skapa filmer för konceptet. Med Naturparkour ville Oskar ta parkour ut i naturen.


ANNONS

Passionen för Parkour

Det Oskar Örn älskar med parkour är frihet i rörelse och att det är bara upp till din fantasi vad du kan göra. Hans största utmaning inom parkour har varit att hitta inspiration och pusha sig själv. Han säger att han fick hitta inspiration från andra sporter och titta på YouTube-videor.

Konsten till att lyckas

Oskar säger för att bli duktig på något handlar det om ens förmåga att inte tröttna. Man måste hela tiden hitta inspiration, motivation, och variation i det man gör. Så fort man börja tycka något är ensidigt eller att man får negativ press fån andra, kommer det leda till att man tyvärr tappar suget och tycker det blir tråkigt. Man slutar då att bli bättre och kanske till och med blir sämre. Så det viktigaste för att bli duktig på något är att inte tröttna. Hitta glädjen i det du gör och det som är utmanade för just dig. Då kommer man klara vad som helst.

Vad idrott betyder för Oskar

Idrott för Oskar betyder att ha roligt. Att göra något som fyller en med mening och glädje.

Den här hemsidan använder sig av cookies. Genom att fortsätta godkänner du sidans användning av cookies.  Läs mer