Mattias Hoppe om rörelseglädje och kroppskontroll

Kolla in filmen om Mattias Hoppe och hör om hans historia inom actionsport samt syn på rörelseglädje. Mattias Hoppe har varit en proffsatlet inom Wakeboard fram tills att han lade sin wakeboard-karriär på hyllan 2016. Nu fokuserar han mer på kroppskontroll och att inspirera till rörelseglädje. Filmen spelades in på Rebel Park i Bromölla när Mattias Hoppe besökte parken och hade en kroppskontroll-kurs. Ni kan följa Mattias Hoppe på Instagram här.


ANNONS

Mattias Hoppes historia inom actionsport

Mattias börjar med att berätta hur han kom igång med idrott från första början. Han växte upp i en stor familj som gjorde många aktiviteter tillsammans. Mattias och hans syskon började med studsmatta väldigt tidigt och som senare ledde till att dem började med simhopp. Han höll även på med fotboll i ungefär 5 till 6 år. Det var starten i hans idrottskarriär och alla hans syskon höll också på med de aktiviteterna.

Efter ett tag kom han igång med gymnastik och tyckte akrobatik var väldigt roligt. Han och hans syskon pushade och utmanade varandra till att göra farligare och farligare tricks. Mattias har växt upp i en familj som han tränat tillsammans med och har även haft en jämnårig kompis han gjort i princip allt med från start. Efter ett tag av gymnastisk ville Mattias vara mer fri i sina rörelser. Han kände att gymnastiken hade en strikt struktur och kändes inte avslappnat. Han ville kunna uttrycka sig mer och ha mer frihet i sin rörelser, vilket senare blev starten för hans karriär inom extremsport.

Ingången till extremsport

Mattias säger att hans äldsta bror började med snowboard och han själv började med skidor. Han började snabbt hoppa och göra tricks tack vare det han lärt sig inom gymnastik. Detta ledde till att de ville göra något sommartid. Äldsta brodern började med Wakeboard och blev väldigt duktig, efter att han vunnit junior SM blev även Mattias intresserad av sporten. Mattias säger att tack vare grunden inom gymnastik och akrobatik lärde han sig jättesnabbt. Efter ett tag började han och hans bror på ett wakeboard gymnasium där de i princip fick obegränsat med träningstid. Han och hans tre syskon pushade varandra väldigt mycket inom wakeboarden.

När de kom hem till Uddevalla ville de utveckla detta och gick då ihop och startade ett företag. De köpte in ett stort kabelsystem som de monterade i dammen i sin bakgård och han säger att det var som att en dröm som kom sann. Detta blev starten till allt säger Mattias.

En wakeboard park I bakgården

Genom att ha en wakeboard park i sin bakgård utvecklades de otroligt mycket. Det fanns i princip inga gränser och de fortsatte att pusha varandra. Snart började de titta på andra proffs och började kopiera dem. Dem gjorde samma tricks som proffsen.

Träningsresa till Thailand

För att träna vintertid åkte de till Thailand där de även skapade sin första film. I filmen gjorde dem samma tricks som andra proffs. Filmen fick namnet ”Breddas” och dagen efter publicering var den uppe i över 20 000 visningar. Mattias säger att de hade ingen aning om vad filmen skulle leda till när de publicerade den. Snart fick de meddelande från flera olika sponsorer, allt i från Red Bull, bräd-märken och fler andra aktörer inom branschen. Nu händer det någonting, nu tar det fart på riktigt, nu är vi Wakeboard proffs, säger Mattias när han berättar om deras genombrott inom wakeboard.


ANNONS

Proffskarriären tar fart

Mattias säger att dem fortsatte pusha varandra och efter ett tag började de åka runt på tävlingar. Att tävla var inte riktigt deras grej och de tyckte inte om det så mycket. Han kände att det var som att man skickades in i något man inte var riktigt redo för. Han säger att deras styrka var att filma och göra tricks, det var där de trivdes.

Året efter gjorde de en ny film och de hade en otroligt stor press på sig samt höga förväntningar. Filmen blev en succé och de lyckades leverera den gången också. Han säger att deras film utvecklade sporten otroligt mycket och bara i den filmen lade dem till minst 10 nya trick. Mattias säger att det var som ett bevis för att vi är här för att stanna. Filmen blev senare utsedd till ”Best webb video of the year” av wakeboards egna gala. Året därpå lyckades de igen och hela tre år på raken vann de titeln ”Best webb video of the year”.

Startade ett eget wakeboard evenemang

Det ena ledde till det andra och de startade sitt egna evenemang ”Battle of the backyard”. Evenemanget växte sig stort och 2014 var det uppemot 1000 besökare. För dem kändes det extremt stort då detta var på en bakgård i skogen. Det de inte hade räknat med var att de var en väldigt liten organisation och det blev jättemycket att göra. Mattias säger att det var början till att det blev lite för mycket. De skulle prestera både som proffs och eventmanager. Mattias säger att till slut blir allting ganska överväldigande och man började tappa glädjen i sporten. Han säger att var en väldigt lärorik resa.

Slutet av proffskarriären

Mattias började inse att det är för mycket och att han inte känner samma passion och glädje i sporten. Han lade därför sin proffskarriär på hyllan 2016.

Hjälpa andra att hitta rörelseglädje

Han säger att detta är en resa han tar med sig in i resten av sitt liv. Han vill hjälpa andra som vill satsa på sin sport i hur man inte tappar glöden. När man är duktig skickas in i något är det lätt att tappa sig själv och hamna i ett festande. Det kommer in massa pengar, berömmelse, följare och andra bitar som gör att man tror att man är lycklig fast egentligen kommer man bara längre och längre ifrån anledningen till att man började. Det kommer till slut leda till att man tappar glöden, tröttnar och förlorar sin motivation. Mattias säger att det är något som format honom otroligt mycket.

Han berättar också att 2017 gick hans bror bort i depression och att det var spiken i kistan för honom. Mattias berättar att under ett tag hade han inte motivation för i princip någonting egentligen och under ett år var han avtrubbad samt hade svårt att känna känslor. Därefter började han smått komma tillbaks i sig själv och upptäcka vad som är roligt i livet. Han berättar att han hoppade in i skolan och utbildade sig till idrottslärare. Han ville hjälpa ungdomar att komma ut och röra på sig.

Kurser inom kroppskontroll

Under tiden som han pluggade började han hålla kurser i bland annat parkour. Kurserna ledde till att han frågade sig själv vad han egentligen lär ut och insåg att han inte var så mycket för att lära ut sporter. Han kände att han kunde bidra med något annat. Mattias berättar att han tack vare att han har bra kroppskontroll är han bra på att undvika skador och att lära sig nya saker väldigt snabbt. Han började då utveckla kurser kring kroppskontroll och utveckla det som ett koncept. Under första kursen fick han 8-10 medlemmar och han säger att det visade sig att kroppskontroll är tydligen grunden till alla rörelser. Kroppskontroll är ett samspel mellan balans, styrka, rörlighet, flexibilitet och kondition. Det är en helhet och om man tränar upp alla de bitarna kommer man bli duktig på sin sport. Genom att inte fokusera endast på sin sport och istället träna mer kroppskontroll så kommer det hjälpa dig i din sport, säger Mattias.


ANNONS

Våga släpp loss och prova något nytt

Han säger att det är viktigt att ha ett mindset att släppa loss och röra på sig. Dock så är det en utmaning hos dem flesta då det är naturligt att inte vilja sticka ut, man är rädd för att vara nybörjare, man vågar inte testa något, och man är rädd för att skada sig. Mattias förstod det när han tittade på dem han lär ut till. Fastän många exempelvis vet att de rent fysiskt kan göra en kullerbytta är det väldigt mycket som händer mentalt, exempelvis i omgivning när folk tittar på. Därför utvecklar även Mattias den mentala biten och att lära sig koppla bort sin omgivning, för omgivning är något som inte spelar någon roll det är bara något som sitter i huvudet säger han.

Han berättar vidare att skada sig gör man inte på enkla tricks, man vet vart man är trygg någonstans och det är där man får utgå från. Det är mycket lättare att få bort rädslan på så vis. Rädsla besegras med trygghet.

Vad betyder hälsosamt idrottande för dig?

Mattias säger att hälsosamt idrottande för honom innebär att man behöver se kroppen som en helhet. Man har lungor, hjärta, rörlighet och styrka som man behöver träna. Han ser att vissa fokusera för mycket på sin sport och inte har koll på varför man sen skadar sig, det är för att man utövat samma rörelse för mycket. Man behöver variation och att se rörlighet som en livsstil.

Rörlighet är det vi är skapade för. Vi är skapade för att springa. Vi är skapade för att röra på oss. Det är då vi mår som bäst.

Mattias Hoppe

Han säger att samhällets påtryckningar kämpar emot, exempelvis att stolen kom till har gjort att man sitter ner alldeles för mycket. Skärmtiden har gjort att man nu enklare kan få dopaminkickar bara genom att sätta på en tv-serie eller kolla på sociala medier. Andra sättet att få dopaminkickar är att göra något aktivt och röra på sig.

Till alla föräldrar där ute

Mattias säger att som förälder är det viktigt att vara en förebild och röra på sig. Var aktiv själv. Man måste föregå med gott exempel och ta ut sina kids. Det är bra att kidsen tränar men det är inget som säger att de vuxna inte kan vara med. Men det är så vanligt att när man blir äldre så tappar man sin förmåga att tro på sig själv. Det kommer någon gång under puberteten när man börjar ifrågasätta vad man gör för något samt tappar man den där lekfullheten och värderar lite annorlunda. Sen när man blir äldre så kommer man på att man måste träna för att hålla igång. Träning behöver verkligen inte vara tråkigt. Det blir kul så länge man har nån typ av inställning att det är ganska roligt. Som förälder engagerar er i föreningar och var med. Stå inte bara och titta på.

Vill bidra med rörelseglädje

Mattias avslutar intervjun med att säga:

Det är det jag vill bidra med. Det är mitt mission i mitt liv att bidra med rörelseglädje och det jag gör via min kompetens kroppskontroll. Känner man sig trygg i sig själv kan man göra vad som helst.

Mattias Hoppe

Den här hemsidan använder sig av cookies. Genom att fortsätta godkänner du sidans användning av cookies.  Läs mer