Åre på sommaren

Åre är en av mina favoritplatser, speciellt på sommaren. För er som inte känner till Åre, är Åre en populär turistort i Jämtland, ungefär 10 mil från Östersund.

07.02.2020 | Dokumentär, Outdoor

Åre är en av mina favoritplatser, speciellt på sommaren. För er som inte känner till Åre, är Åre en populär turistort i Jämtland, ungefär 10 mil från Östersund. Sedan 2017 har jag besökt Åre varje sommar och mitt intresse för turistorten har bara växt. I det här inlägget tänker jag berätta om några av de platser och aktiviteter jag har testat och kan rekommendera ifall man besöker Åre på sommaren. Se gärna min film och bildspel om Åre.

Vandra på Åreskutan

Ta kabinbanan(eller någon annan lift) upp till Base Camp för att sedan gå vidare upp mot toppen eller på någon annan vandringsled. Har du tur så är det inte dimma och då har du en fantastisk utsikt, perfekt för en fikapaus med att köpa en våffla med varm choklad i toppstugan. Vandringslederna ner för Åreskutan är riktigt roliga, går man nedför så har man även en fin utsikt hela vägen ner till byn. Längs med vandringslederna rinner det små fjällbäckar av smält snö. Om du känner dig trygg med att gå utanför lederna kan du även hitta stora snötäcken. Du har även en väldigt bra chans för att få se några renar.

Springa Vertical-K

Tycker du liften är överskattad? Va bra, då kan du delta i Vertical-K och springa från Åre By upp till Åreskutans topp. Banan är ungefär 5 kilometer med 1000 höjdmeter, du springer i princip uppför vad som kommer att kännas som världens längsta uppförsbacke. Tro mig jag har testat… Ifall du inte vill delta i tävlingen när alla andra springer kan du även köpa en kort på PeakPerformance i Åre By för att springa den när du vill och få tidtagning ändå.

Cykla i Björnen

Ungefär en mil utanför Åre ligger Björnen. På vintern är Björnen känd för att vara en familjevänlig skidort, men vad kan man göra i Björnen på Sommaren? Vandringslederna i Björnen är inte lika roliga och spännande som på andra platser (med erfarenhet från 2019). Däremot så är cykellederna riktigt roliga och nybörjarvänliga, i alla fall enligt mig som åkte downhill/mountainbike i fjällterräng för första gången i Björnen 2019.

Salomon 27K

Salomon 27K är ett annat lopp som är en del av Fjällmaratonveckan i Åre. Trail running loppet är som namnet antyder 27 KM långt och då springer man bland annat över tre fjälltoppar. Starten går i Ottsjö och man går i mål i Trillevallen.

Storulvån

Fem mil utanför Åre ligger Storulvån. Storulvån kommer på topplistan av de vackraste platserna jag sett, framförallt på grund av den vackra utsikten över Sylarna, fina vandringsleder och mycket mer. Storulvån är en del av Jämtlandstriangeln. Vid Storulvåns Fjällstation finns det flera leder att välja mellan, både långa vandringar och kortare dagsutflykter. Den som är sugen på en lite längre vandring kan vandra till bland annat Sylarna eller Blåhammaren. Vill man göra som oss och bara vill ha en dagsutflykt kan man gå längs med Storulvån samt gå till hängbron på leden som leder till Sylarna. Ni kan läsa mer om Sylarna i mitt tidigare inlägg ”Vandring Storulvån Fjällstation”.

Ristafallet

En mil utanför Åre By ligger Ristafallet som är ett vattenfall. Att åka till Ristafallet är en perfekt halvdagsutflykt och man behöver inte gå långt för att få se Ristafallet. Läs mer om Ristafallet i mitt inlägg ”Ristafallet i Åre”.

Avslutningsvis

Åre är helt klart en av mina favoritplatser, speciellt på sommaren då fjällandskapet är grönt och inte täckt av snö. I den här videon har jag bara nämnt några av alla fantastiska platser som man kan besöka i Åres närområde. Jag ser fram emot att få utforska och besöka fler platser i Åre nästa sommar!

Åre på sommaren

Åre är en av mina favoritplatser, speciellt på sommaren. För er som inte känner till Åre, är Åre en populär turistort i Jämtland, ungefär 10 mil från Östersund.

Tjurkö på hösten

En naturfilm som visar Tjurkö och Blekingeskärgård på hösten.

Vår i Skåne

En naturfilm som visar upp vårens färger i skogen och rapsfält. Filmad på Balsberget i Kristianstad våren 2020.

Den här hemsidan använder sig a kakor/cookies. Genom att fortsätta godkänner du att sidans användning av kakor/cookies.  Lär dig mer